ONLINE KUPOVINA KARATA

Pozorište PAN TEATAR - Bulevar Kralja Aleksandra 298 (I sprat), 11000 Beograd
Telefoni: Kancelarija: (011) 34 72 984   |   Blagajna: (011) 24 18 524   |  Mobilni (+381) 60 30 50 171

“KOLEVKA BAJKE ZA VREMENA”

Predstava je urađena u saradnji sa Ministarstvom za rad Republike Srbije. Premijera predstave će biti održana u "Domu garde" Vojske Srbije na Topčideru, početkom aprila 2019.godine.

Naslov predstave je uzet iz stiha pesme "Plava grobnica", pisca Milutina Bojića. I sam pesnik skrhan prelaskom preko Albanije, napisao je pesmu koja je do danas najuverljivije svedočanstvo o tragediji srpske mladosti. U predstavi se govore delovi ove božanstvene pesme.

Predstava "Kolevka bajke za vremena" govori o herojskim sudbinama troje mladih ljudi,o deci koja su se našla u vrtlogu ratnih zbivanja. Priča predstave obuhvata period od početka Prvog svetskog rata do dolaska na Krf.

Radnja predstave počinje1990.godine, kada pradeda Milan slavi rođendan sa svojom porodicom. Dok proslava još traje, on se povlači u svoj kutak na tavanu, prepun uspomena. Pridružuje mu se i praunuk Marko, sa kojim pradeda Milan ima odnos pun poverenja i razumevanja.

Pradeda Milan, setan i emotivan počinje da čita svoj dnevnik, kojeg je godinama pisao. Priseća se najboljeg druga koga je upoznao tokom zbega preko albanskih planina.

Priča prati jednu malu porodicu, dečaka Vidoja, njegovu sestru Ljubicu i majku Kosanu. Živeli su u selu nadomak Šapca u skromnoj ali srećnoj porodici, dok rat nije srušio sve.
Vidoje i Milan se sreću u hladnim planinama i dele trenutke koji ce obeležiti Milanov zivot. Sestra Ljubica kasnije kreće u zbeg i svo troje će doci do ostrva Vido......

Likovi pominju, kroz dijaloge i ispovesti, istorijske podatke i činjenice, kako bi publika gledajući predstavu imala uvid u uzroke zbog kojih je i došlo do zbega u kojima je stradalo na hiljade mladih ljudi. Na taj način želimo da današnjoj mladoj publici približimo kroz šta su prolazili njihovi vršnjaci, sa ciljem da poštuju te mlade ljude koji su svojim nestvarnim rodoljubljem ostvarili bolje sutra.

Predstava je edukativnog karaktera i predviđena je za uzrast dece starijih razreda odnovne škole i srednjoškolce.

Trajanje predstave oko 75 minuta.

 

Tekst i režija: Aleksandra Đurić


Igraju
:
Savo Radović
Aleksandra Đurić
Bojana Đurašković
Mario Šaran i
Marko Milošević